OSN přijala první globální rezoluci o umělé inteligenci, aby zajistila bezpečnost AI

Ve čtvrtek 21. března 2024 přijalo Valné shromáždění Organizace spojených národů jednomyslně první globální rezoluci o umělé inteligenci, která vyzývá státy k ochraně lidských práv, ochraně osobních údajů a monitorování rizik spojených s AI.

První celosvětová rezoluce o AI

Dne 21. března 2024 došlo na Valném shromáždění Organizace spojených národů k jednomyslnému přijetí první světové rezoluce týkající se umělé inteligence. Tato rezoluce vyzývá země k ochraně lidských práv, zajištění bezpečnosti osobních údajů a k bedlivému sledování možných rizik spojených s využíváním AI. Tento dokument, který předložily Spojené státy a získal podporu Číny a více než 120 dalších států, rovněž apeluje na nutnost posílit opatření týkající se ochrany soukromí.

Linda Thomas-Greenfieldová, americká velvyslankyně při OSN, se k rezoluci vyjádřila následovně: „Všech 193 členů Valného shromáždění OSN dnes vyjádřilo jednotný postoj. Společně jsme se rozhodli vládnout umělé inteligenci, než abychom ji nechali vládnout nám.“

Riziko pro lidskou svobodu

Tato rezoluce představuje další krok v sérii opatření, která mají vliv na formování vývoje umělé inteligence na globální scéně. Existuje obava, že bez odpovídajícího dohledu by AI mohla být zneužita k narušení demokracie, zintenzivnění podvodných aktivit nebo masivnímu snižování počtu pracovních míst.

„Nevhodné či škodlivé vytváření, rozvíjení, nasazování a využívání systémů umělé inteligence může vést k rizikům, které by mohly ohrozit ochranu a prosazování lidských práv a základních svobod,“ uvádí text rezoluce. Již v listopadu Spojené státy, Velká Británie a další země představily první podrobnou mezinárodní dohodu o zabezpečení AI proti zneužití, s důrazem na vývoj systémů AI, které jsou „bezpečné již od vývoje“.

V oblasti regulace umělé inteligence je Evropa o krok napřed před Spojenými státy. Administrativa prezidenta Bidena aktuálně vyvíjí tlak na americké zákonodárce, aby přijali příslušnou regulaci. Nicméně vzhledem k rozpolcenosti Kongresu USA dosud nebylo dosaženo významného pokroku.